Bent u zwanger midden in Coronapandemie? Hier kunt u een handige instructiekaart vinden voor het kraamgezin. Deze pagina wordt frequent geüpdate.

Is het veilig voor moeders om borstvoeding te geven?
Alle moeders die in besmette gebieden wonen en symptomen hebben van het Corona virus moeten contact opnemen met de huisarts of GGD en de adviezen volgen. Belangrijk is juist dat vrouwen borstvoeding blijven geven. Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt. Als een moeder of een ander gezinslid besmet raakt met het Coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. Juist omdat de baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat de baby ziek wordt en ondersteunen het immuunsysteem. Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken, of om moeder en baby van elkaar te scheiden. Als een baby geen borstvoeding krijgt, krijgt het ook de beschermende stoffen niet meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding veel extra stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel. Belangrijk is wel de moeder hygiënische voorzorgmaatregelen te laten nemen als moeder symptomen heeft, zoals eventueel de moeder een masker laten dragen, handen voor en na contact met de baby wassen, alle oppervlaktes waar me de moeder in contact is gekomen goed te desinfecteren, ook om te voorkomen dat andere leden van het gezin besmet raken. Als een moeder te ziek is om borstvoeding te geven, of gescheiden wordt door opname van haar kind, dan moet ze gestimuleerd worden om te kolven en dit met een schone fles te geven. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking.

Mogen we kraambezoek ontvangen?
Voor het kraambezoek thuis geldt dat één bezoeker kan worden aangewezen die tijdens de kraamweek op visite mag komen binnen het gezin als de kraamverzorgende er is. Hierbij hanteren wij dezelfde regels als in de reguliere zorg (1,5 meter afstand en handen wassen met zeep) waarbij op dit moment slechts 1 vaste bezoeker is toegestaan. Wel willen wij u uitdrukkelijk verzoeken om buiten deze ene bezoeker géén kraambezoek te ontvangen wanneer de kraamverzorgende in het gezin is.